Bank of Japan
The Bank of Japan is de Engelstalige benaming voor de centrale bank van Japan. Merendeel van de aandelen, namelijk 55%, van the Bank of Japan is in het bezit van de Japanse overheid. De bank is officieel echter geen overheidsinstantie. De bank heeft meer dan 4600 medewerkers en het hoofdkantoor is gevestigd in Tokio. Het gebouw waarin de bank gevestigd is, wordt de Kinza genoemd en was vroeger een munthuis. Dat gebouw werd in 1869 ontworpen. Sinds 2008 wordt het hoofd van de centrale bank van Japan aangeduid met de titel “gouverneur”.
De oprichting van the Bank of Japan
The Bank of Japan is opgericht in 1882. Hiervoor mochten ook kleinere banken yen drukken. Tot 1871 had Japan zelfs nog helemaal geen nationale munteenheid. The Bank of Japan kreeg het alleenrecht om geld te drukken. Het duurde echter enkele jaren voordat de eerste bankbiljetten gedrukt werden. De bankbiljetten die eerder gedrukt waren door kleinere banken waren overigens tot 1899 nog bruikbaar. Vanaf dat jaartal waren de oudere bankbiljetten niet langer geldig.
Wat doet the Bank of Japan?
The Bank of Japan houdt zich met verschillende zaken bezig. Zo is de bank bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het drukken en beheren van bankbiljetten. De bank is bovendien internationaal actief en is ook verantwoordelijk voor economische analyses. The Bank of Japan verstrekt leningen aan de overheid en houd toezicht op de bankensector. Ook houdt de bank zich bezig met de monetaire politiek, oftewel het stabiel houden van de waarde van de yen.
Particulieren kunnen overigens niet terecht bij the Bank of Japan. Enkel de overheid en andere banken kunnen gebruik maken van de diensten van de centrale bank. Het Japanse Ministerie van Financiën heeft geen invloed op hoeveel geld er gedrukt wordt. Dat beslist the Bank of Japan.
The Bank of Japan heeft een grote verantwoordelijkheid
The Bank of Japan houdt toezicht op de financiën van andere financiële instituties. The Bank of Japan gebruikt enquêtes om na te gaan hoe groot het vertrouwen in de bank is. Ook omdat de bank als enige nieuwe bankbiljetten mag drukken, draagt de bank een enorme verantwoordelijkheid. Bovendien zorgt de bank er ook voor dat beschadigde biljetten uit de circulatie worden gehaald. The Bank of Japan heeft een netwerk genaamd BOJ-NET waarmee transacties tussen de bank en andere financiële instituties worden uitgevoerd.
Een inflatie van 2% als doel
Bij the Bank of Japan zorgt men ervoor dat de waarde van de yen op het gewenste niveau blijft. Men streeft doorgaans naar een inflatie van 2%. Zo wordt er voorkomen dat de waarde van de valuta te hard schommelt of dat de yen te veel waard wordt. Dat zou namelijk vervelende gevolgen voor de Japanse economie kunnen hebben. Pas sinds 2013 is er in Japan weer sprake van inflatie, daarvoor zijn de prijzen ruim twintig jaar lang enkel gedaald. Om ervoor te zorgen dat er inderdaad een inflatie van ongeveer 2% behaald wordt, drukt the Bank of Japan meer geld. Daarnaast koopt de bank om dezelfde reden ook voor tientallen biljoenen yen aan staatsobligaties.